Vláda odobrila pomoc pre železničnú dopravu

10.07.2013 Bratislava

Bratislava 10. júla (TASR) - Vláda dala zelenú podpore nákladnej železničnej dopravy. Do železničného sektora tak má poputovať suma 141,5 milióna eur a v štátnom dopravcovi Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia (ZSSK Cargo) vzniknú tri nové dcérske firmy.

Vyplýva to z Návrhu opatrení na konsolidáciu železničnej nákladnej dopravy, ktorú dnes kabinet schválil. Materiál pripravil rezort dopravy pod vedením Jána Počiatka (Smer-SD).

Štát by tak mal najprv vrátiť železničným nákladným dopravcom časť peňazí, ktoré uhradili za využívanie koľajníc v roku 2010. Celkovo si medzi seba majú rozdeliť balík financií vo výške 74 miliónov eur. Zároveň sa má pre nákladných železničných dopravcov dočasne znížiť poplatok za dopravnú cestu na roky 2014 až 2016. To by malo štát vyjsť na ďalších 67,5 milióna eur.

"Nákladná železničná doprava si zaslúži väčšiu podporu. Ak by sa tovar, ktorý dnes jazdí po železnici, prepravoval nákladnými automobilmi, pribudlo by na slovenských cestách milión kamiónov ročne," argumentoval hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Súčasne čakajú zmeny aj štátneho nákladného dopravcu ZSSK Cargo. Vo firme majú do polovice budúceho roka vzniknúť tri nové dcérske firmy, pre ktoré sa má nájsť aj strategický partner. "Filozofiou materiálu je ozdravenie a oddlženie ZSSK Cargo sústredením sa na jeho kľúčovú činnosť, teda prepravu tovarov po železnici," odôvodnil Kóňa.

Prvou dcérou, ktorá má vzniknúť, bude spoločnosť pre manažment parku nákladných vozňov. V nej ZSSK Cargo odpredá väčšinovú časť akcií partnerovi, aj pri menšinovom podiele si však zachová účasť na riadení. Po nastavení a začatí činnosti dcérskej firmy očakáva rezort zisk podniku vo výške viac ako tri milióny eur.

Druhou dcérskou spoločnosťou má byť firma pre údržbu a opravy vozňov a rušňov. V jej prípade sa zváži majetkový vstup osobného dopravcu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK), prípadne iného partnera formou vkladu do základného imania. Hospodáriť by mala s vyrovnaným rozpočtom.

Treťou novovzniknutou dcérou má byť spoločnosť pôsobiaca v oblasti realizácie intermodálnej prepravy. Časť akcií tejto spoločnosti Cargo odpredá partnerovi, pričom si tiež plne zachová účasť na jej rozhodovaní. Po vybudovaní a nastavení procesov dcérskej spoločnosti sa očakáva zisk do dvoch miliónov eur.
 

Vyberte región